Πέννες Ωγκρατέν

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.

Βράζουμε τις πέννες αλ-ντέντε, ένα λεπτό λιγότερο βράσιμο απ' ότι λέει το πακέτο.

Παράλληλα κάνουμε τη σάλτσα Μορνέ.

Βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε ένα κατσαρολάκι, μόλις λίωσει αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι, ξαναβάζουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς σε χαμηλή φωτιά μέχρι το αλέυρι με το βούτυρο να γίνουν ένα ξανθό μίγμα, περίπου 3 λεπτά (δείτε σχετικές φωτογραφίες).

Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε διαρκώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει, για περίπου και ανάλογα με το μάτι της κουζίνας 5-8 λεπτά, ανακατεύοντας με ένα σείρμα χειρός.

Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.

Μόλις δέσει το μίγμα στο κατσαρολάκι αποσύρουμε από τη φωτιά και αμέσως προσθέτουμε τη κεφαλογραβιέρα και μετά ένα λεπτό τους κρόκους και ανακατεύουμε.

Βάζουμε τις πέννες στο ταψί, περιχύνουμε με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη κεφαλογραβιέρα.

Γκρατινάρουμε στο φούρνο μας στο γκριλ μέχρι να πάρει ένα ξανθοκάστανο χρώμα.

Έτοιμο.

Συστατικά

(για 4 άτομα)
  • 500 γρ. πένες βρασμένες
  • ελαιόλαδο
  • 100 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
για τη σάλτσα Μορνέ:
  • 80 γρ. βούτυρο
  • 60 γρ. αλεύρι
  • 700 χλ. γάλα
  • αλάτι, πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο
  • 50 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 2 κρόκους αβγών


Credits

Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Φωτογραφία: Ζέτα Παπαϊωάννου
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!