Σφυρίδα Σχάρας

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.

Κάνουμε πρώτα τη σάλτσα ταρτάρ. Βράζουμε τα αβγά και ψιλοκόβουμε ολά τα υπόλοιπα υλικά μας. όταν είναι έτοιμα και τα αβγά τα ψιλοκόβουμε σε κυβάκια και αυτά. Ενσωματώνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα βάζουμε στο ψυγείο.

Πλένουμε και στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί τη σφυρίδα μας.
Τη κόβουμε σε φέτες, την αλατοπιπερώνουμε και τη μαρινάρουμε με λίγο ελαιόλαδο. Τη περνάμε από λίγο αλεύρι, λίγο…
 
Ψήνουμε στη σχάρα (λαδωμένη και καυτή), θα πρέπει να ψηθεί καλά από τη μία πλευρά, έτσι ώστε να το γυρίσουμε από την άλλη χωρίς να μας σπάσει ή μας κολλήσει στη σχάρα.

Ταυτόχρονα προετοιμάζουμε τις πατάτες.
Πλένουμε και κόβουμε σε χοντρές φέτες τη τομάτα. Την αλατίζουμε, τη λαδώνουμε και τη πουδράρουμε με λίγο φρυγανιά τριμμένη. Τη ψήνουμε στη σχάρα.

Μόλις είναι έτοιμα, γαρνίρουμε το ψάρι με τις πατάτες, τομάτες και μαϊντανό.

Συνοδεύουμε με σάλτσα Ταρτάρ χωριστά ή πάνω στη σφυρίδα.
 
 
Μικρά μυστικά: Το ψάρι θα πρέπει να ψηθεί καλά από τη μία πλευρά για να το γυρίσουμε από την άλλη. Το βάζουμε σε λαδωμένη καυτή σχάρα και ιδιαίτερα στην αρχή δε το πειράζουμε-κουνάμε γιατι θα κολλήσει κάτω… άφηστε το στην ησυχία του… θα το γυρίσουμε μόνο μία φορά … Αυτό είναι το μυστικό του ψαριού στη σχάρα… Τα λευκόσαρκα ευπαθή ψάρια (π.χ. γλώσσα), τα περνάμε ελαφρώς από αλεύρι, λαδώνοντας τα και στη σχάρα για να μή μας σπάσουν. Τα ψήνουμε προσεκτικά.

Συστατικά

(για 4 άτομα)
  • 1 κιλό σφυρίδα
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγο αλεύρι
σάλτσα Ταρτάρ:
  • 150 γρ. μαγιονέζα
  • 1 κρόκο βρασμένο σφιχτό
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • μισό κρεμμύδι
  • 10 κλωνάρια σχοινόπρασο
  • 10 γρ. κάπαρη
  • 2 αγγουράκια τουρσί
  • μαϊντανό
για τη γαρνιτούρα:
  • 500 γρ. πατάτες
  • 1 τομάτα μεγάλη ώριμη
  • μαϊντανός
  • φρυγανιά τριμμένη

Credits

Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!