Σφυρίδα α λα Σπετσιώτα

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.

Καθαρίζουμε, πλένουμε και σταγγίζουμε καλά τη σφυρίδα. Τη κόβουμε σε φέτες. Βάζουμε τη σφυρίδα σε ένα μεγάλο σκεύος και τη μαρινάρουμε με το χυμό λεμονιού και το αλατοπίπερο.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι (δείτε βίντεο) και το σκόρδο (δείτε φωτογραφίες). Ξεφλουδίζουμε, ξεσποριάζουμε και ψιλοκόβουμε τις τομάτες (δείτε βίντεο) και ψιλοκόβουμε το μαϊντανό (δείτε βίντεο).

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. προσθέτουμε τον τοματοπελτέ ανακατεύοντας με μία σπάτουλα. Προσθέτουμε τις τομάτες, τον ψιλοκομμένο μαϊντανο, τη δάφνη, το κρασί, το νερό το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνουμε να βράσουν για 20 περίπου λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

Λαδώνουμε ένα ταψάκι, βάζουμε λίγο σάλτσα και προσθέτουμε από πάνω τα φιλέτα. Προσθέτουμε την υπόλοιπη σάλτσα στο ταψί με τη σφυρίδα.

Βάζουμε πάνω σε κάθε φέτα ψαριού δύο φέτες τομάτα, πασπαλίζουμε με φρυγανιά τριμμένη, και ψήνουμε στον φούρνο στους 180ο C για 30 περίπου λεπτά.

Γαρνίρουμε με πατάτες βραστές και σερβίρουμε.
 
 
Μικρά μυστικά: Μπορούμε να βάλουμε όλα τα υλικά της σάλτσας στο ταψί με τη σφυρίδα απευθείας χωρίς να φτιάξουμε ξεχωριστά τη σάλτσα.

Συστατικά

(για 4 άτομα)
  • 1 κιλό σφυρίδα
  • αλάτι, πιπέρι
  • χυμό από ένα λεμόνι
  • 2 τομάτες ώριμες
  • 70 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1 φλυτζ. νερό
  • ½ φλυτζ. κρασί λευκό
για τη σάλτσα Σπετσιώτα:
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο
  • ½ φλυτζ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 3-4 τομάτες ώριμες
  • μισό ματσάκι μαϊντανό
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 10 γρ. τοματοπελτέ
  • αλάτι, πιπέρι
  • νερό

Credits

Link: Δημήτρης Αναγνωστόπουλος
Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Φωτογραφία: Ζέτα Παπαϊωάννου
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!

Τελευταία άρθρα από την ομάδα του food project...