Λειτουργικά συστατικά τροφίμων που μειώνουν τη χοληστερόλη

Αν και βρισκόμαστε σε μία μεσογειακή χώρα οι συνήθειες της διατροφής μας ακολουθούν περισσότερο το δυτικό πρότυπο την στιγμή που οι δυτικές χώρες προσπαθούν να κάνουν την αλλαγή. Οι κακές διατροφικές συνήθειες μαζί με την καθιστική ζωή έχουν συμβάλει στην αύξηση της χοληστερόλης ακόμη και σε νεαρές ηλικίες.

Η χοληστερόλη είναι απαραίτητη στον ανθρώπινο οργανισμό γιατί συμβάλλει στην δημιουργία των μεμβρανών των κυττάρων και των στεροειδών ορμονών. Επιπρόσθετα, συμβάλλει στην δημιουργία των χολικών οξέων, τα οποία βοηθούν στην πέψη. Όταν όμως κυκλοφορεί σε μεγάλες ποσότητες έχει αρνητικές συνέπειες γιατί εναποτίθεται στο τοίχωμα των αγγείων δημιουργώντας την αθηρωματική πλάκα.

Παρακάτω παρατίθενται ορισμένα συστατικά τροφίμων τα οποία βάση μελετών που πραγματοποιήθηκαν σε ανθρώπους, έχει αποδειχτεί ότι βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης στο αίμα.  
 
  • Πρωτεΐνη σόγιας: η επίδραση της πρωτεΐνης από την σόγια στην συγκέντρωση τηςχοληστερόλης ορού, οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στη σύνθεση του αμινοξέοςτης, καθώς επίσης σε διάφορα άλλα συστατικά της ειδικότερα τα φυτοοιστρογόνα.

  • Διαλυτές φυτικές ίνες: η χορήγηση βρώμης σε σχέση με την χορήγηση σίτου, συνδέθηκε με μείωση 12%στην LDL χωρίς να προκαλεί σημαντικές αλλαγές στην HDL.

  • Λεκιθίνη:μια αξιοπρόσεκτη μελέτηδιαπίστωσε ότι η σίτιση 10 gr/day λεκιθίνης στα άτομα με μεγάλη υπερχοληστερολαιμία, οδήγησε σε μείωση 36% της LDL και σε αύξηση 46%της HDL.

  • Φυτικής προέλευσης στερόλες: παρεμποδίζουντην λήψη της διαιτητικής και χολικής χοληστερόλης απότο εντερικό κομμάτι, επεμβαίνοντας στην απορρόφησή της. Μειώνουν την LDL χωρίς να προκαλούν αλλαγές στα επίπεδα της HDL. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι οι στανόλες ήταν πιο αποτελεσματικές από τις στερόλες.

  • Φλαβονοειδή: επιδημιολογικές μελέτες καταδεικνύουνμια αντίστροφη σχέση μεταξύ των φλαβονοειδών και του κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Τα φλαβονοειδή είναιυδατοδιαλυτές αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται στα φρούτα, στα λαχανικάκαι στα αφεψήματα-ποτά, όπως το τσάι και το κρασί.

  • Ισο-φλαβονοειδή: τα ισο-φλαβονοειδή από την πρωτεΐνη σόγιας μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της εμφάνισης καρδιαγγειακώνασθενειών. Οι πιθανοί μηχανισμοί, εκτός από την αναφερόμενη επίδραση των ισο-φλαβονοειδών στην μείωση τηςχοληστερόλης, περιλαμβάνουν την επίδραση τους στην δραστηριότητα των οιστρογόνων, την δραστηριότητα της θυροξίνης, την αντιοξειδωτική τους δράση και την βελτίωση της αρτηριακής πίεσης.

  • Βιταμίνη Ε: παρέχει αντιοξειδωτική δραστηριότητα και η πρόσληψή της συνδέεται αντίστροφα με τον σχετικό κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις σε γυναίκες και άνδρες.

  • Βιταμίνες και μείωση της ομοκυστεΐνης:τα αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης εντείνουν τον κίνδυνο για αγγειακές ασθένειες. Διάφορες διαιτητικές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένου του φυλλικού οξέος από μόνο του ήμε διάφορους συνδυασμούς βιταμινών Β6 και Β12,έχουν αναφερθεί για να μειώσουν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης.

 
Πηγή από: Robert J. Nicolosi, PhD, FACN, Thomas A. Wilson, PhD, MPH, Carl Lawton, PhD, and Garry J. Handelman, PhD.  Dietary effects on cardiovascular disease risk factors: beyond saturated fatty acids and cholesterol. Review. Journal of the American College of Nutrition, Vol. 20, No. 5, 421S–427S (2001).

 
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Βουτσαδάκη Ελπίδα, M.Sc.

Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!