Πουρες Μελιτζάνας Πανέ

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.

Πλένουμε, τρυπάμε με ένα πηρουνάκι και ψήνουμε στο φούρνο ολόκληρες τις μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν.

Τις αποσύρουμε, τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, τις καθαρίζουμε από τη φλούδα τους, τα σπόρια και τις ψιλοκόβουμε. Τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά αφού τις ανακατέψουμε με λίγο αλάτι.

Σε μία κατσαρόλα κάνουμε ένα ρου με το αλεύρι και το βούτυρο:
Βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε μέτρια φωτιά, μόλις λιώσει τραβάμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι, ξαναβάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να γίνει ένα ξανθό μίγμα (δείτε φωτογραφίες). Προσθέτουμε το πουρέ μελιτζάνας ανακατεύοντας για 8-9 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη φέτα θρυμματισμένη, τη κεφαλογραβιέρα τριμμένη, το ψιλοκομμένο μαϊντανό (δείτε βίντεο) τα δύο αβγά χτυπημένα, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.

Πανάρουμε το μπουρεκάκια:
Πλάθουμε σε μπουρεκάκια, περνάμε πρώτα από αλεύρι, μετά τα αβγά χτυπημένα και τέλος τριμμένη φρυγανιά. Τα τηγανίζουμε σε πολύ καυτό λάδι από όλες τις πλευρές.


Μικρά μυστικά: Για να μην ταλαιπωρηθούμε στο πανάρισμα ακολουρούμε την εξής διαδικασία.
Βάζουμε σε ένα στρογγυλό ταψάκι τη τριμμένη φρυγανιά, σε ένα άλλο το αλεύρι και σε ένα μπολ το αβγό χτυπημένο με λίγο νερό. Ξεκινάμε και πλάθουμε όσα μπουρέκια χωράει το ταψάκι με το αλεύρι και τα βάζουμε μέσα του. Ανακινούμε με τα χέρια μας το ταψί να πάει αλέυρι παντού. Συνεχίζουμε περνώντας τα αλευρωμένα μπουρεκάκια από το μπολ με το αβγό, στραγγίζουμε ελαφρώς και τα βάζουμε στο ταψάκι με τη φρυγανιά. Ανακινούμε πάλι με τα χέρια μας το ταψάκι να πάει η φρυγανιά παντού. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα μπουρέκια.


Συστατικά

(για 4 άτομα)
  • 2 μεγάλες μελιτζάνες
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. αλεύρι
  • 100 γρ. φέτα
  • 2 αβγά
  • ½ φλυτζ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • αλάτι, πιπέρι
  • μαϊντανός
  • μοσχοκάρυδο
για το πανάρισμα:
  • 2 αβγά
  • 100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • αλέυρι

Credits

Βίντεο-Μοντάζ: Δημήτρης Αναγνωστόπουλος
Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Φωτογραφία: Ζέτα Παπαϊωάννου
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!