Σαλάτα με Μαρούλι και Καρότο σε Φωλιά Παρμεζάνας

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.

Καθαρίζουμε, πλένουμε, στραγγίζουμε όλα τα λαχανικά μας και ξαλμυρίζουμε σε δροσερό νερό τη κάπαρη.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το αγγουράκι τουρσί και το μαρούλι κρατώντας τη καρδιά για να διακοσμήσουμε το πιάτο μας, αν θέλουμε. Τρίβουμε το καρότο στο τρίφτη στο χοντρό.

Ετοιμάζουμε τη φωλιά παρμεζάνας.
Τρίβουμε τη παρμεζάνα στο τρίφτη στο χοντρό, τη βάζουμε σε ένα μπολάκι και προσθέτουμε ½ κ. γλυκού αλεύρι και μία πρέζα ζάχαρη ανακατεύοντας καλά. Βάζουμε σε ένα μεσσαίο τηγάνι λίγο ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά και ρίχουμε τη παρμεζάνα καλύπτοντάς το όλο. Μόλις γίνει (πάρει ένα χρυσαφί χρώμα) από τη μία πλευρά το αναποδογυρίζουμε με το τηγάνι πάνω σε ένα αναποδογυρισμένο γυάλινο μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει. Έτσι θα πάρει το σχήμα της "φωλιάς".

Στο πάτο ενός ίσιου πιάτου βάζουμε λίγο μαρούλι, τοποθετούμε από πάνω τη φωλιά παρμεζάνας και βάζουμε μέσα τα υπόλοιπα υλικά μας ανακατεμένα. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, λεμόνι και ντεκοράρουμε με τη καρδιά του μαρουλιού.

Συστατικά

(για 4 άτομα)
  • μισό μαρούλι
  • 2 καρότα
  • ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κ. γλυκού κάπαρη
  • 1 αγγουράκι τουρσί
  • ελαιόλαδο
  • ½ λεμόνι (χυμό)
  • αλάτι (λίγο)
  • πιπέρι φρέσκο
για τη φωλιά παρμεζάνας:
  • 100 γρ. παρμεζάνα
  • λίγο ζάχαρη
  • λίγο αλεύρι

Credits

Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Φωτογραφία: Ζέτα Παπαϊωάννου
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!