Ελαιόλαδο και Υγεία

Το ελαιόλαδο αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές ελαίου για την καθημερινή μας διατροφή. Όπως όμως όλα τα τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, έτσι και το ελαιόλαδο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε απεριόριστες ποσότητες. Η σύσταση του ελαιολάδου το καθιστά ιδιαίτερα ευεργετικό για την ανθρώπινη υγεία. Πιο συγκεκριμένα ως βασική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, κυρίως ελαϊκού οξέος, αλλά και πηγή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, το ελαιόλαδο έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από τη στεφανιαία νόσο γιατί ελαττώνει τη συγκέντρωση της ολικής και της LDL χοληστερόλης, δηλαδή της χοληστερόλης που εναποτίθεται στα αγγεία και προκαλεί στένωση. Έρευνα Ελλήνων ιατρών, από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο διαπίστωσε ότι το παρθένο εγχώριο ελαιόλαδο διαθέτει καρδιο-προστατευτική δράση, καθώς η κατανάλωσή του βελτιώνει άμεσα τη λειτουργία των αγγείων και εμποδίζει τη δημιουργία φλεγμονής σε αυτά. Τον Νοέμβριο του 2004 δημοσιεύθηκε οδηγία του FDA η οποία λέει ότι 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο προστατεύει από τα στεφανιαία νοσήματα και μάλιστα όταν αυτό περιέχει μεγάλο αριθμό σε μονοακόρεστα.

Επιπρόσθετα, το ελαιόλαδο αποτελεί πλούσια πηγή λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D, K, Ε και πολυφαινολών, οι οποίες προστατεύουν τον οργανισμό μας από ορισμένα είδη καρκίνου. Η αντικαρκινική δράση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου διαπιστώθηκε σε πρόσφατη έρευνα Ισπανών επιστημόνων του Καταλανικού Ινστιτούτου Ογκολογίας και του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «BMC Cancer». Τα αποτελέσματα της έρευνας ανέδειξαν ότι το ελαιόλαδο περιέχει φυτοχημικά συστατικά ικανά να πυροδοτήσουν το θάνατο των καρκινικών κυττάρων και μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Οι βιταμίνες και οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου, ανευρίσκονται μόνο στα παρθένα ελαιόλαδα, καθώς στα ραφιναρισμένα καταστρέφονται σχεδόν ολοσχερώς. Το ελαιόλαδο εκτός των άλλων, λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης καθυστερεί την γήρανση των κυττάρων, βοηθάει στην πέψη και στην απορρόφηση του ασβεστίου και βελτιώνει την υγεία του δέρματος. Μελέτες που έχουν γίνει για τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου στην ανάπτυξη των παιδιών, υποστηρίζουν ότι φυσιολογικές ποσότητες πρόσληψης ελαιόλαδου παρέχουν την κατάλληλη πηγή λιπαρών οξέων για την φυσιολογική ενασβέστωση των οστών.

 
Συμπερασματικά οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου συνοψίζονται ως εξής:
  •  Συμβάλλει στη μείωση της συγκέντρωσης της LDL στο αίμα
  •  Συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και προστατεύει τον οργανισμό από τη στεφανιαία νόσο
  • Συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου
  • Επιδρά ευνοϊκά στην ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος
  • Συμβάλλει στη φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών
  • Διευκολύνει την απορρόφηση των βιταμινών από τον οργανισμό
  • Επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων χάρη στα λιπαρά οξέα και τη βιταμίνη Ε που περιέχει
  • Βελτιώνει την πέψη και βοηθά την καλή λειτουργία του εντέρου

Βουτσαδάκη Ελπίδα, Μ.Sc.
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος


Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!