Η διατροφή στη βρεφική ηλικία-Μέρος 2ο

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για τον ανθρώπινο οργανισμό διότι βοηθούν στην διεκπεραίωση των μεταβολικών διεργασιών που συμβαίνουν μέσα στο σώμα. Οι ανάγκες ενός βρέφους σε βιταμίνες είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που έχει ένας ενήλικας καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης είναι ραγδαίος.  

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β:
εφόσον το βρέφος προσλαμβάνει ικανοποιητική ποσότητα μητρικού γάλακτος από σωστά διατρεφόμενη μητέρα ή από ειδικά γάλατα του εμπορίου, οι ανάγκες του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β καλύπτονται. 

Βιταμίνη
C: εάν η μητέρα προσλαμβάνει επαρκείς ποσότητες τότε μπορεί να καλύπτει και τις ανάγκες του παιδιού της. 

Βιταμίνη Κ:
το βρέφος χρειάζεται να λάβει συμπλήρωμα διότι το μητρικό γάλα δεν καταφέρνει να καλύψει τις απαιτήσεις. Συνήθως χορηγείται μία εφάπαξ δόση βιταμίνης Κ αμέσως μετά την γέννηση στο νοσοκομείο.

Βιταμίνη Ε:
το μητρικό γάλα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του βρέφους. Η σχέση της τοκοφερόλης προς τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα είναι άριστη στο μητρικό γάλα γεγονός που προστατεύει τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα από την οξείδωση.

Βιταμίνη
D: το μητρικό γάλα δεν καλύπτει τις ανάγκες του νεογνού σε βιταμίνη D. Για τον λόγο αυτό συστήνεται η έκθεση στον ήλιο. Έκθεση 30 λεπτών την εβδομάδα χωρίς ρούχα, μόνο με πάνα, ή 2 ωρών την εβδομάδα ντυμένο χωρίς καπέλο είναι αρκετή για την κάλυψη των αναγκών.

Βιταμίνη Α:
όταν ένα βρέφος γεννιέται έχει αποθήκες βιταμίνης Α στο ήπαρ, όπου μαζί με την πρόληψη από το μητρικό γάλα επαρκούν έως τον 6ο μήνα

Ασβέστιο:
οι ανάγκες του βρέφους σε ασβέστιο είναι μεγάλες λόγω της έντονης ανάπτυξης του σκελετού. Το γάλα είτε είναι μητρικό είτε του εμπορίου αποτελεί εξαίρετη πηγή ασβεστίου. 

Νάτριο:
τόσο το μητρικό όσο και το γάλα του εμπορίου καλύπτει τις ανάγκες του νεογνού σε νάτριο. Δεν θα πρέπει να προστίθεται αλάτι στις τροφές που καταναλώνει το βρέφος κατά το δεύτερο μισό του 1ου έτους για να μην επιβαρύνεται η νεφρική του λειτουργία. 

Σίδηρος:
οι ανάγκες του βρέφους σε σίδηρο καλύπτονται μέχρι την 1η βρεφική ηλικία τόσο από τα αποθέματα που δημιουργήθηκαν κατά την εμβρυική περίοδο όσο και από την τροφή. Μετά τον 6ο μήνα θα πρέπει να εμπλουτιστεί η διατροφή του βρέφους. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε παράγοντες που επηρεάζουν την βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου. Η βιταμίνη C και το όξινο περιβάλλον ευνοούν την απορρόφηση του, ενώ οι ταννίνες, τα φωσφορικά άλατα, τα φυτικά οξέα, τα οξαλικά άλατα, το ασβέστιο και οι πολυφαινόλες την παρεμποδίζουν. 

Ψευδάργυρος:
το μητρικό γάλα είναι αρκετό ώστε να καλύψει τις ανάγκες του βρέφους έως τον 6ο μήνα της ζωής του. Η βιοδιαθεσιμότητα του είναι μεγαλύτερη στο μητρικό γάλα από στα γάλατα του εμπορίου.    


Βουτσαδάκη Ελπίδα, M.Sc.
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!