Αλάτι

Είναι η χημική ένωση το χλωρίου με το νάτριο (NaCl) και είναι τόσο υπέροχη. Το χρησιμοποιούμε σαν καρύκευμα στη μαγειρική και συντηρούμε τρόφιμα (παστά-αλιπαστά).

Είναι ένα χειροπιαστό ορυκτό μπαχαρικό. Το προσθέτουμε στο φαγητό για να του δώσουμε αλμυρή, ευχάριστη γεύση. Τα αλάτια του εμπορίου έχουν και ημερομηνία λήξης, άγνωστο γιατί αλλά πρέπει να έχει σχέση με τη διαδικασία ISO.

Υπάρχουν δύο πηγές απ' όπου προέρχεται το αλάτι. Από αλατωρυχεία και το θαλασσινό. Το θαλασσινό είναι σίγουρα πολύ καλύτερο για το φαγητό. Γνωστό ελληνικό αλάτι του Μεσολογγιού.

Το αλάτι είναι το μόνο βρώσιμο μπαχαρικό που δεν προέρχεται από φυτά. Ανακαλύφθηκε από τους λάούς που ζούσαν δίπλα στη θάλασσα ή κοντά σε αλατωρυχεία. Στην αρχή του χρησιμοποιήθηκε σαν συντηρητικό, μιας και ψυγεία δεν υπήρχαν, για τη διατήρηση μεγαλύτερου χρόνου των κρεάτων και των ψαριών. Τα παστά ψάρια ήταν τροφή μεγάλης σημασίας τον 5ο και τον 4ο π.Χ αιώνα.

Στην αρχαιοελληνική κουζίνα χρησιμοποιούνταν στις συνταγές με ψάρια ή σάλτσες ψαριών ενώ στη νεοελληνική κουζίνα πρέπει να υπάρχει σε όλες τις συνταγές.

Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!