Απογαλακτισμός-Εισαγωγή της στέρεας τροφής στη βρεφική ηλικία

Απογαλακτισμός - Εισαγωγή της στέρεας τροφής στην βρεφική ηλικία
 
Τα βρέφη από την γέννηση τους μέχρι τον 6ο μήνα της ζωής τους τρέφονται αποκλειστικά με το μητρικό γάλα ή με τα βρεφικά γάλατα του εμπορίου. Μετά τον 6ο μήνα οι ανάγκες τους σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά αυξάνονται και ταυτόχρονα με την σωματική ωρίμανση έρχεται η στιγμή του απογαλακτισμού. Ο απογαλακτισμός γίνεται σταδιακά με την εισαγωγή ημιστερεών και στερεών τροφών στο καθημερινό διαιτολόγιο των βρεφών, ενώ το γάλα εξακολουθεί να αποτελεί την κυριότερη πηγή ενέργειας μέχρι τον 12ο μήνα.

Τα βρέφη μπορούν να αποδεχτούν την ημιστερεή και την στερεή τροφή περίπου από τον 6ο μήνα όταν κάθονται μόνα τους σε καρεκλάκι και μπορούν να ελέγχουν τις κινήσεις του κεφαλιού τους και των χεριών τους.

Σε αυτήν την ηλικία έχουν σχεδόν διπλασιάσει το σωματικό τους βάρος.
Η ποσότητα της τροφής που δίνεται αρχικά πρέπει να είναι πολύ μικρή, 1-2 κουταλάκια του γλυκού, και να μην έχει έντονη γεύση και οσμή. Στο ξεκίνημα δίνονται κρέμες δημητριακών που αναμειγνύονται με το νερό, όπως ρυζάλευρο χωρίς ζάχαρη ή άλλα άλευρα που δεν περιέχουν γλουτένη, πολτοποιημένα φρούτα και βρασμένα λαχανικά. Στην συνέχεια μπορεί να δοθεί πολτοποιημένο βραστό κρέας και κοτόπουλο, καθώς επίσης μεγαλύτερη ποικιλία λαχανικών. Όταν τα βρέφη βρίσκονται σε αυτό το στάδιο (6ος -9ος μήνας) δύο με τρία από τα συνολικά πέντε γεύματα της ημέρας πρέπει να δίνονται με το κουτάλι και τα υπόλοιπα δύο να είναι το γάλα, που συστήνεται για πρωινό και βραδινό. Περί τον 8ο μήνα μπορούμε να δώσουμε στα βρέφη τρόφιμα με πιο έντονη γεύση, όπως είναι το ψάρι, ο κρόκος του αυγού και το γιαούρτι. Το ασπράδι του αυγού δίνεται από τον 10ο μήνα και μετά.

Η υφή της τροφής θα πρέπει να αλλάζει σταδιακά από πολτοποιημένη σε ψιλοκομμένη προκειμένου να ενθαρρύνεται η μάσηση. Τροφές όπως το ψωμί, ορισμένα φρούτα και το τυρί μπορούν κόβονται σε μικρά ραβδάκια και να τα τρώει με τα χέρια. Πάντα παρουσία ενός ενήλικα για την αποφυγή πνιγμού.

Η εισαγωγή κάθε νέου τροφίμου θα πρέπει να γίνεται με τουλάχιστον μια εβδομάδα διαφορά από το επόμενο, ώστε να ελέγχεται κατά πόσο γίνεται ανεκτό από το βρέφος. Εάν τυχόν μετά από μερικές μέρες εμφανιστεί αλλεργία ή ευαισθησία σε κάποιο τρόφιμο, αυτό θα πρέπει να αφαιρεθεί από το διαιτολόγιο και να προστεθεί ξανά μετά την πάροδο ενός μήνα, όπου το βρέφος θα έχει αναπτυχθεί περισσότερο και μπορεί τότε να είναι ανεκτό. Από τα τελευταία τρόφιμα που εντάσσουμε στο διαιτολόγιο των βρεφών είναι το ελαιόλαδο, η μαρμελάδα, το σιτάρι, το ασπράδι του αυγού, τα προϊόντα σόγιας, τα εσπεριδοειδή και το αγελαδινό γάλα.

Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται είναι τα εξής:
  • το μέλι μέχρι τον 1ο χρόνο, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος αλλαντίασης
  • οι ξηροί καρποί μέχρι τον 5ο χρόνο, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πνιγμού
  • σταφύλια, σταφίδες, κομμάτια ωμού καρότου και λουκάνικο, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πνιγμού
  • μαλακά τυριά, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μόλυνσης από Listeria monocytogenes
  • τρόφιμα κονσέρβας
  • καλό είναι να μην προστίθεται ζάχαρη και αλάτι στο φαγητό     
 
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Βουτσαδάκη Ελπίδα, M.Sc.

Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!