Χρήσιμες Μαγειρικές Συμβουλές
Εδώ σας παραθέτω μερικές χρήσιμες μαγειρικές συμβουλές-οδηγίες, που έμαθα από τη σχολή μαγειρικής και από τη μελέτη θεμάτων τροφογνωσίας και δίαιτας.- Το νωπό κρέας (αρνί-κατσίκι-βοδινό-μοσχάρι) συντηρείται για αρκετές μέρες (10-12) μετά τη σφαγή του, στη ψύξη και σε θερμοκρασία 2º C, έτσι δεν είναι απαραίτητο να τα καταψύχουμε εάν πρόκειται να καταναλωθούν άμεσα (4-5 μέρες μετά την αγορά τους).
- Τα αποψυγμένα τρόφιμα πρέπει να μαγειρευτούν μέσα σε 24-48 ώρες από την απόψυξή τους. Ο λόγος είναι ότι μετά την απόψυξη τα μικρόβια αναπτύσονται έως και 20 φορές γρηγορότερα...
- Απαγορεύεται η επανακατάψυξη των ήδη αποψυγμένων τροφίμων.
- Απαγορεύεται η βεβιασμένη απόψυξη. Η σωστή σειρά είναι: Κατάψυξη-Ψύξη-Θερμοκρασία περιβάλλοντος.
- Όταν θέλουμε να καταψύξουμε νωπά (φρέσκα) λαχανικά πρέπει πρώτα να τα ζεματίσουμε, με το τρόπο αυτό δημιουργούμε ένα σοκ στα μικρόβια. Ο τρόπος είναι ο εξής: τα ζεματίζουμε σε νερό θερμοκρασίας 45º-90º C για 1-2 λεπτά, τα κρυώνουμε σε κρύο νερό με παγάκια, τα στραγγίζουμε και τα καταψύχουμε σε κατάλληλες συσκευασίες. Έτσι κάνουν στα απομακρισμένα χωριά ακόμα και σήμερα.
- Κανένα φαγητό δεν πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο πάνω από 3 ημέρες.
- Τα φαγητά της προηγούμενης μέρας πρέπει, πριν διατεθούν προς βρώσιν, να θερμανθούν μέχρι το σημείο βρασμού για τα λαδερά ή τις σάλτσες. Ενώ τα στεγνά π.χ. ψητά, κρέας, μπουσακάς πρέπει να θερμανθούν μέχρι τους 75º C στο κέντρο της μάζας τους.
- Δεν ψήνουμε κρεατοσκευάσματα πριν αποψυχθούν πλήρως. Δεν τα αποψύχουμε σε νερό.
- Αποψύχουμε σε νερό μόνο προϊόντα που το νερό ήταν το φυσικό τους περιβάλλον π.χ. ψάρια.
- Όσο περισσότερο επεξεργαζόμαστε τα τρόφιμα ή τα μαγειρεύουμε, τόσο υποβαθμίζονται ποιοτικά.
- Τα κατεψυγμένα τρόφιμα μέσα στις καταψύξεις πρέπει να είναι καλά τυλιγμένα σε σακούλες κατάλληλες για τρόφιμα και πολλές φορές προφυλαγμένα μέσα σε χαρτινα κιβώτια γιατί ο κρύος αέρας προκαλεί επιφανειακή αφυδάτωση που λέγεται "'έγκαυμα κατάψυξης".
- Στα κατεψυγμένα τρόφιμα του εμπορίου και ειδικά στα ψάρια, πρέπει να αναγράφετε στη συσκευασία το βάρος του επίπαγου, που βάση νομοθεσίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του συνολικού βάρους.
- Όταν τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε είναι κοντά στην ημερομηνία παραγωγής τους, τόσο πιο έντονο γευστικα και ποιοτικά είναι το αποτέλεσμα.
- Όσο πιο μικρή η ζωή ενός προϊόντος, τόσο πιο μεγάλη θρεπτική αξία έχει.
Ακολουθήστε τους συγκεκριμένους κανόνες και τα τρόφιμά σας θα είναι πάντα ασφαλή προς κατανάλωση...
Βιβλιογραφία:
- Πάρις Κυπαρισσίου-Σταματία Μαζαράκη-Μαρία Παπακωνσταντίνου (2007). Γνωρίζοντας τα τρόφιμα: τροφογνωσία-εμπορευματογνωσία. Αθήνα Εκδόσεις Les Livres Du Tourisme
- Αναστάσιος Δ. Αλεξιάδης (2005). Μαθήματα ανατομίας και τεμαχισμού για επαγγελματίες chef. Εκδόσεις Les Livres Du Tourisme
Κανέλλος Ρηγόπουλος Ρήγας
Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης
Αναζήτηση στο Food Project
hot chili links
-
Γαστρονομικά Νέα
-
Ακολουθήστε μας
-
Γλωσσάρι
-
Υπηρεσίες για Επιχειρήσεις
-
Cooking Lessons in Athens