Βιταμίνες: Ρετινόλη (Βιταμίνη Α)
ΓΕΝΙΚΑ
Η βιταμίνη Α, γνωστή και ως ρετινόλη, είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη και αποτελεί απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τα περισσότερα θηλαστικά. Δεν είναι απαραίτητη η καθημερινή λήψη της, καθώς αποθηκεύεται στο σώμα για μελλοντική χρήση. Είναι ανθεκτική στο φως, και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
ΠΗΓΕΣ
Σημαντικές πηγές βιταμίνης Α είναι το συκώτι, το μουρουνέλαιο, ο κρόκος του αυγού, τα λιπαρά ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η Βιταμίνη Α εκφράζεται σε ισοδύναμα ρετινόλης (RΕ), όπου 1 RE ισούται με 1μg ρετινόλης
ΣΥΣΤΑΣΗ
Μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή είναι ικανή να καλύψει τις συνήθεις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού σε Βιταμίνη Α. Οι ανάγκες σε βιταμίνη Α διαφοροποιούνται ανάλογα με την ομάδα πληθυσμού (π.χ. εγκύους, άτομα με προβλήματα υγείας). Συνιστάται οι έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν την κατανάλωση συκωτιού, αφού περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης Α και ενδέχεται η υπερκατανάλωσή του να οδηγήσει στην υπέρβαση του Ανώτατου Επιτρεπτού Ορίου
Πηγή:
- Tolerable Upper Intake Levels for Vitamins & Minerals, EFSA, February 2006
- ΕΦΕΤ
hot chili links
-
Γαστρονομικά Νέα
-
Ακολουθήστε μας
-
Γλωσσάρι
-
Υπηρεσίες για Επιχειρήσεις
-
Cooking Lessons in Athens