Τα fish and chips σκοτώνουν τις φάλαινες

Η φαλαινοθηρία έχει απαγορευτεί από την Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας από το 1986 με σκοπό να προστατευτεί το είδος, όμως η δικαιοδοσία της δεν αναγνωρίζεται από την Ισλανδία.
 
«Οι Βρετανοί καταναλωτές ενδιαφέρονται πολύ για τις φάλαινες και τα δελφίνια. Θα τρομοκρατούνταν εάν μάθαιναν πως όταν αγοράζουν μια μερίδα από το αγαπημένο τους φαγητό βάζουν περισσότερα χρήματα στις τσέπες των Ισλανδών φαλαινοθηρών», δηλώνει η Κλέρ Πέρι, στην Υπηρεσία Περιβαλλοντικών Ερευνών.
 
«Η Warners και άλλες βρετανικές εταιρίες πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρχει καμία σύνδεση με κυνήγι φαλαινών όταν εισάγουν ψάρια από εταιρίες της Ισλανδίας, της Νορβηγίας, της Ιαπωνίας ή των νησιών Φαρόε», συμπληρώνει η ίδια.
 
Η Warners Fish Merchants στην εταιρική περιγραφή της γράφει ότι έχει πολύ ισχυρούς δεσμούς με την HB Grandi, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να γνωρίζει πως ο πρόεδρος του ΔΣ της, ο Κριστιαν Λοφτσον, είναι ιδιοκτήτης της Hvalur. H εταιρία του Ντονκαστερ αναγνωρίζει ότι η HB Grandi και η Hvalur μοιράζονται ορισμένες εγκαταστάσεις.
 
«Η HB Grandi είχε στο παρελθόν νοικιάσει στην Hvalur κτίριά της με σκοπό την επεξεργασία κρέατος φάλαινας», δηλώνει στον Independent ο Γκάρι Γουόρνερ, εκτελεστικός διευθυντής της Warners Fish Merchants. «Αλλά η HB Grandi δεν έχει καμία σχέση με τις φάλαινες – ούτε τις κυνηγά ούτε τις επεξεργάζεται», υποστηρίζει ο ίδιος.
 
Η Warners δεν έδωσε στην βρετανική εφημερίδα τον κατάλογο των εστιατορίων τα οποία προμηθεύει με ψάρια και η HB Grandi εμφανίστηκε αδύναμη να απαντήσει στα όποια αιτήματα.
 
Η Υπηρεσία Περιβαλλοντικών Ερευνών εκτιμά ότι σχεδόν 90 πτεροφάλαινες σκοτώθηκαν από την Hvalur από την στιγμή που ξεκίνησε μετά από διετή παύση το κυνήγι φαλαινών στις ισλανδικές θάλασσες. Οι πτεροφάλαινες έχουν κυνηγηθεί πολύ μέσα στον 20ο αιώνα και πλέον έχουν χαρακτηριστεί ως είδος υπό εξαφάνιση από την Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης.
 
Το 1986, η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας εξέδωσε απαγόρευση για το κυνήγι της πτεροφάλαινας με σκοπό το εμπόριο αλλά η Ισλανδία και η Ιαπωνία – μέλη της Επιτροπής – συνεχίζουν την ίδια πρακτική. Η Ιαπωνία ισχυρίζεται ότι το κάνει για επιστημονικούς λόγους, ακόμη και αν το κρέας της φάλαινας καταλήγει στην πλειονότητά του στην αγορά για κατανάλωση.
 
«Οι πτεροφάλαινες είναι υπό εξαφάνιση. Κατά συνέπεια εγείρονται ζητήματα περιορισμού της ισλανδικής φαλαινοθηρίας», δηλώνει η κα. Πέρι. «Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο θηλαστικό στον πλανήτη και με το μέγεθος που έχουν είναι αδύνατο να πιστέψει κανείς ότι τις σκοτώνουν ανώδυνα», συμπληρώνει.
 
Ούτε η Hvalur απάντησε ποτέ στα ερωτήματα του Independent. Όμως σε προηγούμενες συνεντεύξεις του, ο Κριστιαν Λοφτσεν είχε υποστηρίξει ότι κατά το κυνήγι φαλαινών τα θηλαστικά υποφέρουν τον λιγότερο δυνατό πόνο, καθώς τα πυροβολούν με εκρηκτικές σφαίρες που ανατινάσσονται μέσα στον εγκέφαλό τους.
 
«Πιστεύω ότι η στάση των Βρετανών απέναντι στην φαλαινοθηρία προέρχεται από ενοχές. Μεταξύ του 1932 και του 1966, πλοία με βρετανική σημαία σκότωσαν 63.000 μπλε φάλαινες και 105.000 πτεροφάλαινες. Εμείς έχουμε σκοτώσει μόνο 150», είχε πει για να συμπληρώσει ότι «εάν δεν υπήρχε δυνατότητα δεν θα αλιεύαμε. Όμως υπάρχει ένας εκτιμώμενος πληθυσμός των 20.000».
 
Δείπνο για σκύλους
 
Οι Ισλανδοί φαλαινοθήρες υπολογίζεται ότι αυτό το καλοκαίρι σκότωσαν περί τις 150 φάλαινες την ώρα που τουρίστες έκαναν κρουαζιέρες για να δουν τα θηλαστικά στην θάλασσα από την άλλη πλευρά της χώρας.
 
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβαλλοντικών Ερευνών, η μεγαλύτερη ποσότητα κρέατος φάλαινας καταλήγει στην Ιαπωνία όπου χρησιμοποιείται ως συστατικό για σκυλοτροφές.

Πηγή: tvxs.gr
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!