Η μεσογειακή διατροφή στη μάχη για τη προστασία της μνήμης

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Έξετερ έδειξε πως όσοι καταναλώνουν τροφές που περιλαμβάνονται στη μεσογειακή διατροφή, προστατεύουν τον εγκέφαλο του από τη φθορά και μειώνουν σημαντικά το κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια.

Παρ’όλα αυτά, δεν προστατεύονται εκείνοι που έχουν εισάγει τη μεσογειακή διατροφή στη καθημερινότητα τους χωρίς να αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας, καθώς η διατροφή δεν μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα όταν υπάρχει ήδη μια ήπια διαταραχή.
 
Οι ερευνητές ανέλυσαν 23 μελέτες που είχαν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, με τις 9 να δείχνουν πως χάρη στη μεσογειακή διατροφή ενισχύεται η γνωστική λειτουργία και μειώνεται ο κίνδυνο φθοράς της μνήμης και της προσβολής από την άνοια.
 
Επιπλέον, μια άλλη πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το ελαιόλαδο προστατεύει τον εγκέφαλο από τη νόσο Αλτσχάιμερ, καθώς περιέχει ελαιοκανθάλη. Η ουσία αυτή λειτουργεί αναλγητικά και βοηθά στην απομάκρυνση του β-αμυλοειδούς που ευθύνεται για τη νόσο.
 
«Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει τροφές που όχι μόνο είναι νόστιμες, αλλά είναι και θρεπτικές. Επιπλέον η ανάλυσή μας δείχνει ότι βοηθούν τον εγκέφαλο και μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας. Παρόλο που αυτό δεν αποτελεί είδηση, η μελέτη μας είναι η πρώτη που ανέλυσε συστηματικά όλα τα προηγούμενα στοιχεία», δήλωσε η ερευνήτρια και επικεφαλής της μελέτης Ιλιάνα Λουρίδα.

Πηγή: tvxs.gr
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!