Μυδοπίλαφο
Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.
Στη συνέχεια αφαιρούμε το κέλυφος από τα μύδια κρατώντας το ψαχνό, κρατάμε 8 μύδια ολόκληρα για να στήσουμε το πιάτο στο τέλος. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο (δείτε πως το ψιλοκόβουμε στο βίντεο). Προσθέτουμε τα μύδια, συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 10 περίπου λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και περίπου1,2 λίτρα νερό, αφήνουμε να πάρει βράση.
Με ένα συρμάτινο σφουγγαράκι καθαρίζουμε καλά τα μύδια, τρίβοντας τα καλά κάτω από αφθονο νερό. Τα βάζουμε σε μία ανάλογη κατσαρόλα, προσθέτουμε ένα φλυτζάνι νερό, σκεπάζουμε με το καπάκι να αχνιστούν για 5 λεπτά (σε δυνατή φωτιά) μέχρι να ανοίξουν. Όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε.
Στη συνέχεια αφαιρούμε το κέλυφος από τα μύδια κρατώντας το ψαχνό, κρατάμε 8 μύδια ολόκληρα για να στήσουμε το πιάτο στο τέλος. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο (δείτε πως το ψιλοκόβουμε στο βίντεο). Προσθέτουμε τα μύδια, συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 10 περίπου λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και περίπου1,2 λίτρα νερό, αφήνουμε να πάρει βράση.
Προσθέτουμε το ρύζι και χαμηλώνουμε τη φωτιά, ανακατεύοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι να βράσει.
Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε το μαϊντανό ψιλοκομμένο και πραιρετικά χυμό μισού λεμονιού και άνηθο.
Σερβίρουμε ζεστό αλλά όχι καυτό.
Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε το μαϊντανό ψιλοκομμένο και πραιρετικά χυμό μισού λεμονιού και άνηθο.
Σερβίρουμε ζεστό αλλά όχι καυτό.
Πιάτο που βρίσκουμε από τη Σμύρνη και τη Κωνσταντινούπολη ως τη Θεσσαλονίκη.
Συστατικά
(για 4 άτομα)- 1 ½ κιλό μύδια
- 1 ½ φλυτζ. ελαιόλαδο
- 400 γρ. ρύζι για πιλάφι
- 1 κρεμμύδι μεγάλο ξερό
- 1 φλυτζ. κρασί λευκό
- αλάτι, πιπέρι, θυμάρι
- μαϊντανός
Credits
Κείμενο: Ρήγας ΡηγόπουλοςΦωτογραφία: Ζέτα Παπαϊωάννου
Παρατηρήσεις
Αναζήτηση στο Food Project
hot chili links
-
Γαστρονομικά Νέα
-
Ακολουθήστε μας
-
Γλωσσάρι
-
Υπηρεσίες για Επιχειρήσεις
-
Cooking Lessons in Athens