Κρεατόπιτα με Σπιτικό Φύλλο

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.

Κόβουμε το κρέας σε κομματάκια του ενός εκατοστού. Σοτάρουμε το κρέας με το βούτυρο και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το καρότο. Τα σοτάρουμε όλα μαζί για λίγα λεπτά και προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι και λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι του τσαγιού ζεστό νερό και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει για περίπου μισή ώρα.

Κατόπιν ρίχνουμε τις πατάτες κομμένες σε μικρούς κύβους, τον αρακά και τις ντομάτες που αφού τις έχουμε ξεφλουδίσει και αφαιρέσει τους σπόρους (δείτε τις φωτογραφίες) και τις έχουμε κόψει σε κομματάκια. Βράζουμε το φαγητό για περίπου μισή ώρα μέχρι η σάλτσα να δέσει αρκετά. Μετά το αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε τη ζύμη.
Αναμειγνύουμε το λάδι, το νερό, τα αυγά και το αλάτι. Ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να γίνει λεία και αποκτήσει ελαστικότητα. Την αφήνουμε σκεπασμένη για περίπου μισή ώρα σε μέρος χλιαρό.
 
Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 8 κομμάτια και ανοίγουμε 8 λεπτά φύλλα.
Αλείφουμε τα 3 φύλλα με φρέσκο βούτυρο και βάζουμε από πάνω τους το τέταρτο φύλλο. Τα ανοίγουμε όλα μαζί σε ένα μεγάλο φύλλο, ώστε να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού.
Απλώνουμε μέσα το μείγμα του κρέατος.
 
Ανοίγουμε σε ένα φύλλο τα υπόλοιπα 4 φύλλα κατά τον ίδιο τρόπο όπως τα 4 πρώτα. Σκεπάζουμε το μείγμα μας και κολλάμε τις άκρες του κάτω φύλλου με το πάνω. Χαράζουμε το πάνω φύλλο σε 8 η 10 κομμάτια ώστε να φεύγουν οι υδρατμοί κατά το ψήσιμο.
 
Ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο στην επιφάνεια και βάζουμε την πίτα μας σε δυνατό φούρνο για περίπου 15 λεπτά .
Μετά χαμηλώνουμε τον φούρνο μας σε μέτριο και αφήνουμε την πίτα να ψηθεί για περίπου μισή ώρα.

Συστατικά

  • 1 κιλό μοσχάρι γάλακτος
  • 120 γρ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κ. σούπας κοφτή αλεύρι
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο
  • 2 κ. γλυκού κοφτά αλάτι
  • 2 πατάτες μέτριες
  • μαϊντανό, πιπέρι
  • ½ φλυτζ. αρακά κονσέρβας
  • 2 ντομάτες μέτριες
για το φύλλο:
  • 3 κ. σούπας λάδι
  • 100 χλ. νερό
  • 2 αυγά χτυπημένα ελαφρά
  • 1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
  • 500 γρ. αλεύρι
  • 120 γρ. μαλακό βούτυρο

Credits

Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!