Θεσπέσιο Μπισκ από Γαρίδες
Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.
Αφαιρούμε τις γαρίδες με μία τρυπητή κουτάλα, τις ξεφλουδίζουμε και διαχωρίζουμε το κέλυφος από τη σάρκα και τις διατηρούμε μέσα σε λίγο ζωμό από το βράσιμο, αφού πρώτα με μία οδοντογλυφίδα αφαιρέσουμε το εντεράκι.
Η συγκεκριμένη συνταγή είναι από το βιβλίο "Μαγειρεύοντας, οι βάσεις της μαγειρικής", τόμος ά, από τις εκδόσεις Les Livres Du Tourisme, της σχολής LE MONDE.
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα λαχανικά πλυμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρούς κύβους και τα αφήνουμε να μαραθούν. Βάζουμε μέσα ολόκληρες τις γαρίδες και τσιγαρίζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν ένα ζωηρό κόκκινο χρώμα. Αλατοπιπερώνουμε. Σβήνουμε με κονιάκ και φλαμπάρουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε το άσπρο κρασί και αφήνουμε να εξατμιστούν τα 2/3 της ποσότητας.
Προσθέτουμε το νερό ή ζωμό, το μπουκέ γκαρνί (δείτε φωτογραφίες), τη φρέσκια τομάτα ξεσποριασμένη, ξεφλουδισμένη (δείτε φωτογραφίες) και ψιλοκομμένη, τη πάστα τομάτας και αφήνουμε να βράσουν για 20-25 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Αφαιρούμε τις γαρίδες με μία τρυπητή κουτάλα, τις ξεφλουδίζουμε και διαχωρίζουμε το κέλυφος από τη σάρκα και τις διατηρούμε μέσα σε λίγο ζωμό από το βράσιμο, αφού πρώτα με μία οδοντογλυφίδα αφαιρέσουμε το εντεράκι.
Ξαναβάζουμε τα κέλυφη στη κατσαρόλα και προσθέτουμε το ρύζι και βράζουμε για άλλα 20 λεπτά. Περνάμε όλη τη σούπα από ένα σουρωτήρι πιέζοντας ταυτόχρονα τα κελύφη της γαρίδας ώστε να στραγγίσουμε καλά τους επιπλέον ζωμόυς και να πάρουμε όλα τα αρώματα.
Δένουμε τη σούπα με παγομένο φρέσκο βούτυρο και προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος σιγά σιγά σε χαμηλή θερμοκρασία. Διορθώνουμε τα καρυκεύματα, ψιλοκόβουμε το κρέας των γαριδών, πουδράρουμε με λίγο πιπέρι καγιέν, αρωματίζουμε με κρασί Μαδέρα και πριν σερβίρουμε τη σούπα μας, γαρνίρουμε με κρουτόν.
Συμβουλές: Μπορούμε αντί για κρασί Μαδέρα να αρωματίσουμε με σαμπάνια, Μαυροδάφνη ή γλυκό κρασί Σάμου. Το βούτυρο πρέπει να είναι παγωμένο όταν θα ενσωματωθεί με τη σούπα. Μπορούμε τη παρασκευή να τη κάνουμε αντί για γαρίδες με καραβίδες ή αστακό ή καβούρι. Μπορούμε να δέσουμε τη σούπα (βράζοντας την περισσότερο χρόνο) και με τη σάλτσα πλέον που θα πάρουμε να βράσουμε μακαρόνια και να κάνουμε μία ωραία γαριδομακαρονάδα
Η συγκεκριμένη συνταγή είναι από το βιβλίο "Μαγειρεύοντας, οι βάσεις της μαγειρικής", τόμος ά, από τις εκδόσεις Les Livres Du Tourisme, της σχολής LE MONDE.
Συστατικά
(για 4 άτομα)- 700 γρ. γαρίδες μεγάλες
- ¼ φλυτζ. ελαιόλαδο
- ½ καρότο
- ½ κρεμμύδι
- 2 ρίζες σέλινο
- 4 τομάτες ώριμες
- 20 γρ. τοματοπελτέ
- 3 κ. σούπας κονιάκ Μεταξά
- ½ φλυτζ. κρασί λευκό
- 1 ½ λίτρο νερό
- 50 γρ. ρύζι
- αλάτι, πιπέρι
- 50 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος
- λίγο πιπέρι καγιέν
- λίγο κρασί Μαδέρα
- κρουτόν
- 1 μπουκέ γκαρνί (πράσο, θυμάρι, μαϊντανό, δάφνη)
Credits
Φωτογραφία: Ζέτα ΠαπαϊωάννουΠαρατηρήσεις
Σχετικές συνταγές
Αναζήτηση στο Food Project
hot chili links
-
Γαστρονομικά Νέα
-
Ακολουθήστε μας
-
Γλωσσάρι
-
Υπηρεσίες για Επιχειρήσεις
-
Cooking Lessons in Athens