Στήθος Γαλοπούλας Σωτέ με Πιπεριές και Μαύρο Σουσάμι

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε το κρεμμύδι, τη πιπεριά Φλωρίνης σε ροδέλες και τις άλλες πιπεριές σε λωρίδες (δείτε στο βίντεο πώς τις κόβουμε).
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το σκόρδο (δείτε φωτογραφίες πώς το καθαρίζουμε). Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε το στήθος της γαλοπούλας σε μικρά κυβάκια του 1 ½ εκατοστού, αφαιρώντας παράλληλα τα λίπη.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το σουσάμι για 1-2 λεπτά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά. Μόλις ξανθύνει το κρεμμύδι προσθέτουμε τη γαλοπούλα και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία. Σωτάρουμε μέχρι να πάρει  ένα ελαφρώς καφέ χρώμα. Σβήνουμε με το Μεταξά και με έναν αναπτήρα φλαμπάρουμε, αφήνουμε να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και προθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού.

Μετά 3-4 λεπτά, ρίχνουμε τις πιπεριές και το ζωμό ή το νερό, σκεπάζουμε με ένα καπάκι και αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 10 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία.

Παράλληλα σε διαλύουμε το κορν-φλάουρ σε μισό φλυτζάνι νερό ανακατεύοντάς το καλά και το προσθέτουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό (δείτε το βίντεο) και 2-3 λεπτά πρίν δέσει ικανοποιητικά η σάλτσα μας και αποσύρουμε, τον προσθέτουμε στη παρασκευή.

Σερβίρουμε μόνο του σαν μεζέ ή με ρύζι ή με σαλάτα πράσινη.


Μικρά μυστικά: Ο λόγος που κόβουμε σε μικρά κομμάτια τη γαλοπούλα είναι γιατί αφενός θέλουμε να ψηθεί πιο γρήγορα και αφετέρου, ότι υπαρχει πάντα με ταπουλερικά κίνδυνος σαλμονέλας και έτσι (με μικρά κομμάτια-μεγαλύτερος χρόνος μαγειρέματος) τον αποφεύγουμε.

Συστατικά

(για 4 άτομα)
  • 1 μεγάλο στήθος γαλοπούλας ολόκληρο
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 1 πιπεριά κίτρινη
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • χυμό από ένα πορτοκάλι
  • 1 ½ φλυτζ. ζωμό κότας ή νερό
  • 2 κ. σούπας Μεταξά
  • 2 κ. σούπας μαϊντανό
  • 1 κ. γλυκού Κορν-Φλάουρ
  • 1 φλυτζ. ελαιόλαδο
  • 1 κ. γλυκού μαύρο σουσάμι

Credits

Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!