Κινέζικο Γλυκόξινο Κοτόπουλο με Σουσάμι
Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι (δείτε βίντεο), κόβουμε σε ροδέλες τη πιπεριά αφού της αφαιρέσουμε τα σπόρια και ψιλοκόβουμε το φρέσκο κόλιανδρο. Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες και τους ρίχνουμε λίγο χυμό λεμονιού για να η μας μαυρίσουν. Κόβουμε σε μικρά κυβάκια του 1 ½ εκατοστού το κοτόπουλο.
Προετοιμάζουμε το ρύζι, βράζοντάς το για όσο χρόνο λέει το πακέτο. Εάν το φάμε αμέσως το σουρώνουμε και το κρυώνουμε ελαφρώς κάτω από λίγο κρύο νερό, εάν το φάμε αργότερα πρεπει να το κρυώσουμε τελείως και να το αποθηκέυσουμε στο ψυγείο μιας και το ρύζι είναι η πιο επικίνδυνη τροφή για δηλητριάσεις, ειδικά το καλοκάιρι που λόγω της υψηλής θερμοκρασίας οι μύκητες πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι ή wok το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχνουμε το κοτόπουλο με το σουσάμι, σε μέτρια φωτιά, να τσιγαριστεί μέχρι να πάρει ένα ελαφρώς καφε χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε για άλλα 3 λεπτά.
Μόλις ξανθύνει το κρεμμύδι, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και σβήνουμε με το λευκό κρασί . Αφήνουμε για 2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τη σάλτσα σόγιας, χαμηλώνοντας ξανά τη θερμοκρασία.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια, τις πιπεριές και αφήνουμε για άλλα δέκα (10) λεπτά σε μέτρια φωτιά προσθέτοντας 1 ποτήρι νερό, λίγο αλάτι και πιπέρι.
Μετά δέκα λεπτά δοκιμάζουμε το κοτόπουλο και τα λαχανικά και προσθέτουμε καρυκεύματα εάν χρειάζεται.
Σερβίρουμε με το ρύζι και γαρνίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο κόλιανδρο.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι (δείτε βίντεο), κόβουμε σε ροδέλες τη πιπεριά αφού της αφαιρέσουμε τα σπόρια και ψιλοκόβουμε το φρέσκο κόλιανδρο. Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες και τους ρίχνουμε λίγο χυμό λεμονιού για να η μας μαυρίσουν. Κόβουμε σε μικρά κυβάκια του 1 ½ εκατοστού το κοτόπουλο.
Προετοιμάζουμε το ρύζι, βράζοντάς το για όσο χρόνο λέει το πακέτο. Εάν το φάμε αμέσως το σουρώνουμε και το κρυώνουμε ελαφρώς κάτω από λίγο κρύο νερό, εάν το φάμε αργότερα πρεπει να το κρυώσουμε τελείως και να το αποθηκέυσουμε στο ψυγείο μιας και το ρύζι είναι η πιο επικίνδυνη τροφή για δηλητριάσεις, ειδικά το καλοκάιρι που λόγω της υψηλής θερμοκρασίας οι μύκητες πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι ή wok το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχνουμε το κοτόπουλο με το σουσάμι, σε μέτρια φωτιά, να τσιγαριστεί μέχρι να πάρει ένα ελαφρώς καφε χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε για άλλα 3 λεπτά.
Μόλις ξανθύνει το κρεμμύδι, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και σβήνουμε με το λευκό κρασί . Αφήνουμε για 2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τη σάλτσα σόγιας, χαμηλώνοντας ξανά τη θερμοκρασία.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια, τις πιπεριές και αφήνουμε για άλλα δέκα (10) λεπτά σε μέτρια φωτιά προσθέτοντας 1 ποτήρι νερό, λίγο αλάτι και πιπέρι.
Μετά δέκα λεπτά δοκιμάζουμε το κοτόπουλο και τα λαχανικά και προσθέτουμε καρυκεύματα εάν χρειάζεται.
Σερβίρουμε με το ρύζι και γαρνίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο κόλιανδρο.
Συστατικά
(για 4 άτομα)- 500 γρ. ρύζι basmati
- 2 στήθη κοτόπουλο
- 2 μεγάλα κρεμμύδια
- 2 πιπεριές φλωρίνης
- 10 μανιτάρια λευκά
- 1 κ. σούπας σουσάμι λευκό
- 2 κ. σούπας κόλιανδρο
- αλάτι, πιπέρι
- ½ φλυτζ. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- ¼ φλυτζ. σόγια
- χυμό μισού λεμονιού
- ½ φλυτζ. λευκο κρασί
Credits
Βίντεο-Μοντάζ: Δημήτρης ΑναγνωστόπουλοςΚείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Παρατηρήσεις
Σχετικές συνταγές
Αναζήτηση στο Food Project
hot chili links
Τελευταία άρθρα από την ομάδα του food project...
-
Διατροφικές Ετικέτες
Στις μέρες μας η αναγραφή των διατροφικών πληροφοριών ενός τροφίμου είναι πλέον υποχρεωτική σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
-
Ελαιόλαδο και Υγεία
Ελαιόλαδο και Υγεία. Ένα άρθρο από τη Κλινικό Διατροφολόγο-Διαιτολόγο Ελπίδα Βουτσαδάκη.
-
Γαστρονομικά Νέα
-
Ακολουθήστε μας
-
Γλωσσάρι
-
Υπηρεσίες για Επιχειρήσεις
-
Cooking Lessons in Athens