Κινέζικο Γλυκόξινο Κοτόπουλο με Σουσάμι

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.

Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι (δείτε βίντεο), κόβουμε σε ροδέλες τη πιπεριά αφού της αφαιρέσουμε τα σπόρια και ψιλοκόβουμε το φρέσκο κόλιανδρο. Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες και τους ρίχνουμε λίγο χυμό λεμονιού για να η μας μαυρίσουν. Κόβουμε σε μικρά κυβάκια του 1 ½ εκατοστού το κοτόπουλο.

Προετοιμάζουμε το ρύζι, βράζοντάς το για όσο χρόνο λέει το πακέτο. Εάν το φάμε αμέσως το σουρώνουμε και το κρυώνουμε ελαφρώς κάτω από λίγο κρύο νερό, εάν το φάμε αργότερα πρεπει να το κρυώσουμε τελείως και να το αποθηκέυσουμε στο ψυγείο μιας και το ρύζι είναι η πιο επικίνδυνη τροφή για δηλητριάσεις, ειδικά το καλοκάιρι που λόγω της υψηλής θερμοκρασίας οι μύκητες πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα.

Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι ή wok το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχνουμε το κοτόπουλο με το σουσάμι, σε μέτρια φωτιά, να τσιγαριστεί μέχρι να πάρει ένα ελαφρώς καφε χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε για άλλα 3 λεπτά. 

Μόλις ξανθύνει το κρεμμύδι, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και σβήνουμε με το λευκό κρασί . Αφήνουμε για 2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τη σάλτσα σόγιας, χαμηλώνοντας ξανά τη θερμοκρασία.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια, τις πιπεριές και αφήνουμε για άλλα δέκα (10) λεπτά σε μέτρια φωτιά προσθέτοντας 1 ποτήρι νερό, λίγο αλάτι και πιπέρι.

Μετά δέκα λεπτά δοκιμάζουμε το κοτόπουλο και τα λαχανικά και προσθέτουμε καρυκεύματα εάν χρειάζεται.

Σερβίρουμε με το ρύζι και γαρνίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο κόλιανδρο.

Συστατικά

(για 4 άτομα)
  • 500 γρ. ρύζι basmati
  • 2 στήθη κοτόπουλο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 2 πιπεριές φλωρίνης
  • 10 μανιτάρια λευκά
  • 1 κ. σούπας σουσάμι λευκό
  • 2 κ. σούπας κόλιανδρο
  • αλάτι, πιπέρι
  • ½ φλυτζ. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • ¼ φλυτζ. σόγια
  • χυμό μισού λεμονιού
  • ½ φλυτζ. λευκο κρασί

Credits

Βίντεο-Μοντάζ: Δημήτρης Αναγνωστόπουλος
Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!

Τελευταία άρθρα από την ομάδα του food project...

  • Διατροφικές Ετικέτες

    Στις μέρες μας η αναγραφή των διατροφικών πληροφοριών ενός τροφίμου είναι πλέον υποχρεωτική σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Ελαιόλαδο και Υγεία

    Ελαιόλαδο και Υγεία. Ένα άρθρο από τη Κλινικό Διατροφολόγο-Διαιτολόγο Ελπίδα Βουτσαδάκη.