Ταμπουλέ ή Πλιγούρι με Κοτόπουλο, Πιπεριές και Δυόσμο
Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.
Ξεκινάμε βάζοντας νερό στη κατσαρόλα να ζεσταίνεται για να βράσουμε το κοτόπουλο. Καθαρίζουμε το κοτόπουλο και χωρίς να το κόψουμε το βράζουμε για 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά, προσθέτοντας στο νερό αλάτι, πιπέρι και λίγο λαδολέμονο. Κατόπιν αφαιρούμε το κοτόπουλο με μία τρυπητή κουτάλα, το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε μικρές λωρίδες πάχους 1 cm. Κρατάμε το νερό του βρασμού που πλέον είναι ένας απλός ζωμός κοτόπουλου.
Περνάμε το ζωμό από σίτα και τον βάζουμε σε μία κατσαρόλα (το 1 λίτρο) σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το πλιγούρι και το βράζουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να τραβήξει το ζωμό και να μαλακώσει. Κατόπιν αποσύρουμε από τη φωτιά και το κρατάμε στην άκρη.
Παράλληλα κόβουμε τις πιπεριές σε μπαστουνάκια, ψιλοκόβουμε το δυόσμο, τον άνιθο και το κρεμμύδι, τέλος στίβουμε τα λεμόνια.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και κατόπιν ρίχνουμε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε τις πιπεριές και αλάτι, πιπέρι και θυμάρι.
Αφού τα σωτάρουμε για 5 λεπτά προσθέτουμε το κοτόπουλο και σωτάρουμε, αναιβάζοντας λίγο τη δύναμη της φωτιάς μέχρι να ροδίσει λίγο και το κοτόπουλο. Μόλις πάρει χρώμα σβήνουμε με το λευκό κράσι και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε το λεμόνι και μετά 1-2 λεπτά το πλιγούρι. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το δυόσμο και τον άνιθο.
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε όσο αλάτι, πιπέρι και θυμάρι μας αρέσει...
Καλή σας όρεξη...
Ξεκινάμε βάζοντας νερό στη κατσαρόλα να ζεσταίνεται για να βράσουμε το κοτόπουλο. Καθαρίζουμε το κοτόπουλο και χωρίς να το κόψουμε το βράζουμε για 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά, προσθέτοντας στο νερό αλάτι, πιπέρι και λίγο λαδολέμονο. Κατόπιν αφαιρούμε το κοτόπουλο με μία τρυπητή κουτάλα, το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε μικρές λωρίδες πάχους 1 cm. Κρατάμε το νερό του βρασμού που πλέον είναι ένας απλός ζωμός κοτόπουλου.
Περνάμε το ζωμό από σίτα και τον βάζουμε σε μία κατσαρόλα (το 1 λίτρο) σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το πλιγούρι και το βράζουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να τραβήξει το ζωμό και να μαλακώσει. Κατόπιν αποσύρουμε από τη φωτιά και το κρατάμε στην άκρη.
Παράλληλα κόβουμε τις πιπεριές σε μπαστουνάκια, ψιλοκόβουμε το δυόσμο, τον άνιθο και το κρεμμύδι, τέλος στίβουμε τα λεμόνια.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και κατόπιν ρίχνουμε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε τις πιπεριές και αλάτι, πιπέρι και θυμάρι.
Αφού τα σωτάρουμε για 5 λεπτά προσθέτουμε το κοτόπουλο και σωτάρουμε, αναιβάζοντας λίγο τη δύναμη της φωτιάς μέχρι να ροδίσει λίγο και το κοτόπουλο. Μόλις πάρει χρώμα σβήνουμε με το λευκό κράσι και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε το λεμόνι και μετά 1-2 λεπτά το πλιγούρι. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το δυόσμο και τον άνιθο.
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε όσο αλάτι, πιπέρι και θυμάρι μας αρέσει...
Καλή σας όρεξη...
Συστατικά
(για 4 άτομα)- 600 γρ. κοτόπουλο μπούτι ή στήθος
- 300 γρ. πλιγούρι
- 1 λίτρο ζωμό κότας από το βρασμό
- ½ ποτήρι λευκό κρασί, Σάμου είναι το ιδανικό
- ¼ ποτήρι ελαιόλαδο κρητικό
- ¼ ματσάκι δυόσμο
- ½ ματσάκι άνιθο
- χυμό από 2 λεμόνια
- 4 πιπεριές κίτρινες ή πράσινες
- 1 πιπεριά κέρατο καυτερή
- 1 κρεμμύδι ξερό
- αλάτι, πιπέρι
- θυμάρι
Credits
Κείμενο: Ρήγας ΡηγόπουλοςΑναζήτηση στο Food Project
hot chili links
-
Γαστρονομικά Νέα
-
Ακολουθήστε μας
-
Γλωσσάρι
-
Υπηρεσίες για Επιχειρήσεις
-
Cooking Lessons in Athens