Κοτόπουλο Ψητό στο Φούρνο με Πατάτες

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.

Καψαλίζουμε, πλένουμε, καθαρίζουμε το κοτόπουλο και το στραγγίζουμε. Αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά το κοτόπουλο.

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες. Τις κόβουμε και τις βάζουμε σε ένα ταψί. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, το χυμό λεμονιού, το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα και τσιγαρισμένα ελαφρώς με ελαιόλαδο, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τα ανάλογα υγρά να καλυφθούν οι πατάτες.
 
Προσθέτουμε στη μέση του ταψιού και το κοτόπουλο και το ψήνουμε στο φούρνο στους 180ο C για 1 ½ ώρα περίπου.
 
Κατα διαστήματα αλείφουμε το κοτόπουλο, και ιδιαίτερα τα στήθη, με βούτυρο για να μη στεγνώσουν.

Όταν ψηθεί τεμαχίζουμε το κοτόπουλο στα τέσσερα και σερβίρουμε με τις πατάτες.
 
 
Συμβουλές: Αφαιρούμε από το κοτόπουλο τις άκρες, τις φτερούγες και το λαιμό πρίν ή μετά το ψήσιμο. Μπορούμε να το πουδράρουμε και με πάπρικα για καλύτερο χρώμα κατά το ψήσιμο. Το κοτόπουλο πρέπει να ψηθεί αρκετά καλά στο εσωτερικό του για αποφυγή σαλμονέλας.

Συστατικά

(για 4 άτομα)
  • 1 κοτόπουλο ολόκληρο
  • αλάτι, πιπέρι
  • ρίγανη
  • 1 φλυτζ. ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι (χυμό)
  • 6 πατάτες
  • νερό ή ζωμό κότας
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι

Credits

Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!