Χταποδάκι Γιαχνί

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.

Καθαρίζουμε το χταπόδι γυρνώντας και αδειάζοντας τη κουκούλα. Το πλένουμε καλά και το κόβουμε σε κομμάτια.

Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό (δείτε βίντεο), το κρεμμύδι (δείτε βίντεο), προετοιμάζουμε τις τομάτες όπως στις φωτογραφίες και τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Τέλος αναμειγνύουμε το πελτέ με λίγο νερό.

Σε μία ανάλογα κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε το χταπόδι και το κρεμμύδι, σε μέτρια φωτιά. Μόλις ροδίσει το χταπόδι ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και μετά από ένα λεπτό σβήνουμε με το κρασί.

Αφήνουμε για 2-3 λεπτά να φύγει το αλκοόλ, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία και προσθέτουμε τις τομάτες, το πελτέ, τα φύλλα δάφνης, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και νερό μέχρι να σκεπάσει όλο το χταπόδι.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει, μισοσκεπασμένο με το καπάκι της κατσαρόλας, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι και να δέσει η σάλτσα.

Δέκα λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Σερβίρουμε με ρύζι ή μακαρόνια ή πατάτες τηγανιτές ή με πράσινη σαλάτα.

Συστατικά

(για 4 άτομα)
  • 1 ½ κιλό χταπόδι
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια
  • 2 κ. σούπας τοματοπελτέ
  • 2 τομάτες ώριμες
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 φλυτζ. κρασί λευκό Σάμου
  • 1 φλυτζ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • θυμάρι

Credits

Βίντεο-Μοντάζ: Δημήτρης Αναγνωστόπουλος
Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Φωτογραφία: Ζέτα Παπαϊωάννου
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!

Τελευταία άρθρα από την ομάδα του food project...