Μελιτζάνες Ιμάμ με Σάλτσα Τομάτα

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μελιτζάνες. Τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος χωρίς να αφαιρέσουμε το κοτσάνι και τις χαράσουμε στο εσωτερικό τους (σε σχήμα Χ). Τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό για μία ώρα για να ξεπικρίσουν.

Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε αρκετό σπορέλαιο ανακατεύοντας διαρκώς  για να μην μας μαυρίσουν. Αποσύρουμε και στραγγίζουμε πολύ κάλα σε σχάρα, αν θέλουμε τους ρίχνουμε και λίγο ζάχαρη.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι τσιγαρίζουμε με το ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο κομμένα σε λεπτές φέτες. Προσθέτουμε τις τομάτες ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες (δείτε φωτογραφίες) και ψιλοκομμένες. Το αλάτι, πιπέρι, το μαϊντανό ψιλοκομμένο, και το τοματοπελτέ αραιωμένο σε λίγο νερό. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γλασάρει η σάλτσα μας.

Μόλις είναι έτοιμη η σάλτσα βάζουμε τις μελιτζάνες σε ταψί, τις γεμίζουμε με τη σάλτσα, προσθέτουμε από μία φέτα τομάτας, λίγο φρυγανιά τριμμένη και ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά στους 180ºC.

Σερβίρουμε χλιαρές.

Συστατικά

(για 4 άτομα)
  • 4 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
  • σπορέλαιο για τηγάνισμα
  • 100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κ. σούπας πελτέ τομάτας
  • 1/2 φλυτζ. ελαιόλαδο
  • ¼ ματσάκι μαϊντανό
  • 3 τομάτες ώριμες
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι

Credits

Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Φωτογραφία: Ζέτα Παπαϊωάννου
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!