Χταποδάκι Γιαχνί
Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.
Καθαρίζουμε το χταπόδι γυρνώντας και αδειάζοντας τη κουκούλα. Το πλένουμε καλά και το κόβουμε σε κομμάτια.
Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό (δείτε βίντεο), το κρεμμύδι (δείτε βίντεο), προετοιμάζουμε τις τομάτες όπως στις φωτογραφίες και τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Τέλος αναμειγνύουμε το πελτέ με λίγο νερό.
Σε μία ανάλογα κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε το χταπόδι και το κρεμμύδι, σε μέτρια φωτιά. Μόλις ροδίσει το χταπόδι ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και μετά από ένα λεπτό σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε για 2-3 λεπτά να φύγει το αλκοόλ, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία και προσθέτουμε τις τομάτες, το πελτέ, τα φύλλα δάφνης, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και νερό μέχρι να σκεπάσει όλο το χταπόδι.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει, μισοσκεπασμένο με το καπάκι της κατσαρόλας, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι και να δέσει η σάλτσα.
Δέκα λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Σερβίρουμε με ρύζι ή μακαρόνια ή πατάτες τηγανιτές ή με πράσινη σαλάτα.
Καθαρίζουμε το χταπόδι γυρνώντας και αδειάζοντας τη κουκούλα. Το πλένουμε καλά και το κόβουμε σε κομμάτια.
Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό (δείτε βίντεο), το κρεμμύδι (δείτε βίντεο), προετοιμάζουμε τις τομάτες όπως στις φωτογραφίες και τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Τέλος αναμειγνύουμε το πελτέ με λίγο νερό.
Σε μία ανάλογα κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε το χταπόδι και το κρεμμύδι, σε μέτρια φωτιά. Μόλις ροδίσει το χταπόδι ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και μετά από ένα λεπτό σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε για 2-3 λεπτά να φύγει το αλκοόλ, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία και προσθέτουμε τις τομάτες, το πελτέ, τα φύλλα δάφνης, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και νερό μέχρι να σκεπάσει όλο το χταπόδι.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει, μισοσκεπασμένο με το καπάκι της κατσαρόλας, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι και να δέσει η σάλτσα.
Δέκα λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Σερβίρουμε με ρύζι ή μακαρόνια ή πατάτες τηγανιτές ή με πράσινη σαλάτα.
Συστατικά
(για 4 άτομα)- 1 ½ κιλό χταπόδι
- 3 μεγάλα κρεμμύδια
- 2 κ. σούπας τοματοπελτέ
- 2 τομάτες ώριμες
- 3 φύλλα δάφνης
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1 φλυτζ. κρασί λευκό Σάμου
- 1 φλυτζ. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- θυμάρι
Credits
Βίντεο-Μοντάζ: Δημήτρης ΑναγνωστόπουλοςΚείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Φωτογραφία: Ζέτα Παπαϊωάννου
Παρατηρήσεις
Σχετικές συνταγές
Αναζήτηση στο Food Project
hot chili links
Τελευταία άρθρα από την ομάδα του food project...
-
Γαστρονομικά Νέα
-
Ακολουθήστε μας
-
Γλωσσάρι
-
Υπηρεσίες για Επιχειρήσεις
-
Cooking Lessons in Athens