Μελιτζάνες Ιμάμ
Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μελιτζάνες. Τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος χωρίς να αφαιρέσουμε το κοτσάνι και τις χαράσουμε στο εσωτερικό τους (σε σχήμα Χ). Τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό για μία ώρα για να ξεπικρίσουν.
Ψήνουμε τις μελιτζάνες σε δυντατό φούρνο, αφού τους προσθέσουμε λίγο ελαιόλαδο. Μόλις μαλακώσουν τις αποσύρουμε και αν θέλουμε τους ρίχνουμε λίγο ζάχαρη.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι τσιγαρίζουμε με το ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο κομμένα σε λεπτές φέτες. Προσθέτουμε τις τομάτες τριμμένες στο τρίφτη, στο χοντρό. Το αλάτι, πιπέρι, το μαϊντανό ψιλοκομμένο, και το τοματοπελτέ αραιωμένο σε λίγο νερό. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γλασάρει η σάλτσα μας.
Μόλις είναι έτοιμη η σάλτσα βάζουμε τις μελιτζάνες σε ταψί, τις γεμίζουμε με τη σάλτσα, προσθέτουμε από μερικές φέτες ντομάτας, λίγο φρυγανιά τριμμένη και ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά στους 180ºC.
Σερβίρουμε χλιαρές.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μελιτζάνες. Τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος χωρίς να αφαιρέσουμε το κοτσάνι και τις χαράσουμε στο εσωτερικό τους (σε σχήμα Χ). Τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό για μία ώρα για να ξεπικρίσουν.
Ψήνουμε τις μελιτζάνες σε δυντατό φούρνο, αφού τους προσθέσουμε λίγο ελαιόλαδο. Μόλις μαλακώσουν τις αποσύρουμε και αν θέλουμε τους ρίχνουμε λίγο ζάχαρη.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι τσιγαρίζουμε με το ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο κομμένα σε λεπτές φέτες. Προσθέτουμε τις τομάτες τριμμένες στο τρίφτη, στο χοντρό. Το αλάτι, πιπέρι, το μαϊντανό ψιλοκομμένο, και το τοματοπελτέ αραιωμένο σε λίγο νερό. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γλασάρει η σάλτσα μας.
Μόλις είναι έτοιμη η σάλτσα βάζουμε τις μελιτζάνες σε ταψί, τις γεμίζουμε με τη σάλτσα, προσθέτουμε από μερικές φέτες ντομάτας, λίγο φρυγανιά τριμμένη και ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά στους 180ºC.
Σερβίρουμε χλιαρές.
Συστατικά
(για 4 άτομα)- 4 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
- λίγο ελαιόλαδο
- 100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
- 1 κ. σούπας πελτέ τομάτας
- 1/2 φλυτζ. ελαιόλαδο
- ¼ ματσάκι μαϊντανό
- 3 ντομάτες ώριμες
- 2 σκελ. σκόρδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
Credits
Κείμενο: Ρήγας ΡηγόπουλοςΦωτογραφία: Ζέτα Παπαϊωάννου
Food Styling: Ζέτα Παπαϊωάννου
Παρατηρήσεις
Σχετικές συνταγές
Αναζήτηση στο Food Project
hot chili links
Τελευταία άρθρα από την ομάδα του food project...
-
Η Ευεργετική Δράση του Σκόρδου στον Οργανισμό
Λίγα λόγια για την ευεργετική δράση του σκόρδου στον οργανισμό μας.
-
Γαστρονομικά Νέα
-
Ακολουθήστε μας
-
Γλωσσάρι
-
Υπηρεσίες για Επιχειρήσεις
-
Cooking Lessons in Athens