Η βάση για τις κόκκινες σάλτσες

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.

Καθαρίζουμε, πλένουμε και στραγγίζουμε όλα τα λαχανικά.

Ξεφλουδίζουμε και ξεσποριάζουμε τις ντομάτες (δείτε εδώ...).

Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τα καρότα και το σέλινο. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό και το πράσο.

Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα να ζεσταθεί μαζί με το μπέϊκον ψιλοκομμένο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε τα καρότα και το σέλινο και τα τσιγαρίζουμε και αυτά. Προσθέτουμε τις ντομάτες και τη πάστα.

Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστεί η μισή ποσότητα.

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το θυμάρι, τη δάφνη και συνεχόζουμε το βρασμό για 2-3 λεπτά ακόμα.

Περνάμε τη σάλτσα από σουρωτήρι σε μία άλλη κατσαρόλα.

Συνεχίζουμε το βρασμό και προσθέτουμε το μαϊντανό.

Δοκιμάζουμε τα καρυκεύματα και προσθέτουμε αν χρειάζεται.

Έτοιμη...



Συστατικά

(για 4 μερίδες)
  • 3 λίτρα ζωμό λαχανικών ή νερό
  • 2 καρότα
  • 1 πράσο (το λευκό)
  • 3-4 κλωνάρια σέλινο
  • 100 γρ. μπέϊκον
  • 6 ντομάτες ώριμες
  • 10 γρ. ντοματοπελτέ
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 3-4 κλων. θυμάρι
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • 1 φλιτζ/ κρασί κόκκινο
  • 2 φύλλα δάφνη
  • αλάτι χοντρό
  • πιπέρι φρέσκο
  • λίγο ελαιόλαδο

Credits

Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!